Nieuwsbrief juni 2017

Hierbij ontvangt u, als betrokkenen bij de weekendschool "Toppers op Zondag" in Twente, de Nieuwsbrief van juni 2017.
Het weekendschooljaar is inmiddels afgesloten met presentaties in alle groepen en de kinderen hebben een certificaat van deelname ontvangen.
Na de zomervakantie starten we weer met 1e jaargroepen in Almelo, Enschede en Hengelo.
Tevens starten er twee 2e jaargroepen Talentontwikkeling. Ook zullen een aantal kinderen deelnemen aan het buddytraject.

Van de voorzitter: Michel ten Hag

Inmiddels ligt er weer een schooljaar achter ons. Voor een groeiende groep kinderen uit minder kansrijke omgevingen hebben wij een uitdagend programma weten te bieden. Op een ambitieuze wijze hebben de kinderen dit ingevuld en er is nauwelijks sprake geweest van uitval. Deze mooie resultaten vergroten ook de ambitie van “Toppers op Zondag”. In het komende schooljaar zullen we uitbreiden met een groep in Glanerbrug, mede mogelijk gemaakt door een extra bijdrage van de gemeente Enschede.

Naast de reguliere weekendschool, zoals wij die in het afgelopen decennium hebben opgezet met een programma Horizonverbreding voor de groepen 7 van het basisonderwijs en een tweedejaarstraject Talentontwikkeling daaropvolgend, gaan wij de verbinding zoeken met het reguliere onderwijs. Bij “’t Lang”  (na de naamswijziging “De Zuidsprong” geheten) in de Wesselerbrink, gaan wij in samenwerking met de school een verlengd middagprogramma bieden op een door de weekse dag. We gaan in de vorm van Horizonverbreding en ook Talentontwikkeling, de kinderen helpen in hun zoektocht op weg naar het voortgezette onderwijs.

In het nieuwe schooljaar zullen wij met 9 groepen van start gaan verspreid over de drie Twentse steden. In de zomerperiode zullen we enkele nieuwe coaches daarvoor moeten werven, mede omdat wij afscheid hebben genomen van Coby Kort aan het einde van dit schooljaar. Wij danken haar voor haar inzet in de afgelopen jaren en wensen haar succes bij haar nieuwe uitdagingen.

De vacature voor nieuwe coaches komt binnenkort op onze website; mocht u belangstelling hebben voor deze functie dan kunt u contact opnemen met onze manager Ans Rotting.

Om de groei van de weekendschool goed te kunnen blijven managen hebben wij Nicole van der Zweerde bereid gevonden naast haar coachwerkzaamheden tevens Ans Rotting te ondersteunen bij het aansturen van de organisatie. Als één van haar eerste taken gaat zij invulling geven aan het programma bij “De Zuidsprong”.

Als u de ontwikkelingen van de Weekendschool frequenter wilt volgen dan via deze nieuwsbrief verwijs ik u graag naar de website, die na de zomer in een vernieuwde dynamische format zal verschijnen met medewerking van Trimm en Digidee. Voor nu wil ik iedereen die in welke vorm dan ook heeft bijgedragen aan onze activiteiten in het afgelopen schooljaar, bedanken en wens ik u allen een zonnige zomer.

Michel ten Hag

Van de voorzitter: Michel ten Hag

Even voorstellen: Nicole Bruggeman

Mijn naam is Nicole Bruggeman. Ik ben 22 jaar oud en woon bij mijn ouders in Almelo. Ik ben afgelopen jaar afgestudeerd aan de Pabo in Enschede. Naast mijn werk bij de weekendschool, waar ik dit schooljaar coach ben geweest van de groep Almelo 1, werk ik 4 dagen in de week op de Christelijke Jenaplanschool de Zegge in Almelo. Hier geef ik les aan groep 1/2 . In mijn vrije tijd ben ik vaak in Utrecht bij mijn vriend of in de sportschool te vinden. Ik heb vorig jaar voor de weekendschool gekozen, omdat deze manier van werken bij mijn interesses aansluit. Ik vind het erg belangrijk dat kinderen iets meekrijgen van de wereld om hun heen. Door met kinderen ervaringen binnen de bedrijven op te doen leren zij veel over allerlei beroepen en kunnen zij later misschien gemakkelijker een keuze voor hun toekomst maken wat betreft opleiding/werk.

Even voorstellen: Nicole Bruggeman

Even voorstellen: Elke Dusuktas-Meijer

Mijn naam is Elke Dusuktas-Meijer, 26 jaar en woonachtig in Almelo. Ik volg op dit moment de lerarenopleiding in Enschede, waar ik bijna klaar mee ben en val daarnaast parttime in als leerkracht op een basisschool in Enschede. Mijn hobby’s zijn: boeken lezen, shoppen en uit eten gaan met vrienden.

Op de weekendschool werk ik als ‘coach’ van de groep in Hengelo. Ik organiseer daar verschillende activiteiten voor kinderen uit groep 7 van meerdere basisscholen.  Deze activiteiten hebben te maken met het beroepenveld. Denk bijvoorbeeld aan het ziekenhuis of de horeca. Ik vind het werk heel erg leuk om te doen omdat je de wereld voor de kinderen uit groep 7 steeds een stukje groter maakt en interessanter. Ook leren de kinderen erg veel van de activiteiten/uitjes die ik iedere zondag plan. Denk bijvoorbeeld aan het beroep fysiotherapie, redelijk bekend bij veel kinderen, maar wat houdt het beroep nou eigenlijk in? Of het verzorgen van gewonde of zieke dieren (thema ‘dieren verzorgen’). Ook bezoeken we verschillende musea, zoals bijvoorbeeld het Heim in Hengelo of NEMO in Amsterdam. De weekendschool is een mooie kans om je algemene kennis van de maatschappij en de kennis over allerlei beroepen  uit te breiden!

Daarom zou ik alle kinderen, vanaf groep 7, aanraden om mee te doen met de weekendschool! We hebben er veel plezier en leren er ook nog eens van.  

Even voorstellen: Elke Dusuktas-Meijer

Buddytraject bij de weekendschool

Zoals bekend biedt de weekendschool kinderen de mogelijkheid hun horizon te verbreden en hun talenten te ontwikkelen. Dat doen we in de vorm van twee schooljaren. Het 1e jaar noemen we Horizonverbreding en is bestemd voor kinderen uit groep 7 van de basisscholen; het 2e jaar heet Talentontwikkeling  en is bedoeld voor die kinderen uit het 1e jaar die gemotiveerd zijn een 2e jaar deel te nemen aan de weekendschool. In dit 2e jaar vindt er meer verdieping plaats. De kinderen zitten dan in groep 8.

Na het jaar Talentontwikkeling is er nog de mogelijkheid om een buddytraject te volgen. Tijdens het buddytraject worden de kinderen gekoppeld aan een buddy ( volwassene). Het doel van het buddytraject is om in een meer persoonlijk contact met de kinderen nog een aantal bedrijven en/of personen te bezoeken waarvan het kind meer informatie zou willen hebben. Het is een meer persoonlijke oriëntatie op een beroep.

Het is natuurlijk belangrijk dat het klikt tussen een buddy en een kind. Samen bespreken ze wat ze gaan doen. Het uitgangspunt is dat er 1 keer in de 3 weken een activiteit wordt gedaan van ongeveer 2 uur.
Naast het orienteren op beroepen ondernemen de koppels ook andere activitieten zoals het gaan naar een museum, een sportwedstrijd of samen fietsen.

De keuze wordt gemaakt door het kind; de buddy organiseert het en vanuit de weekendschool wordt meegekeken in hoeverre er ondersteuning nodig is.
Het buddytraject duurt ongeveer een half jaar. Het is een mooie manier om de deelname aan de weekendschool af te ronden.
De weekendschool vindt het belangrijk om kinderen de kans te geven om 3 jaar bij de weekendschool betrokken te zijn.
Inmiddels heeft de weekendschool een aantal buddy's. Maar............... we zijn altijd op zoek naar meer buddy's.
Vindt u het leuk om samen met kinderen activiteiten te ondernemen en hen iets van de maatschappij te laten zien, neem dan contact op met mij, Ans Rotting, manager van de weekendschool. In een persoonlijk gesprek kan ik u meer vertellen over het buddyschap.

 Ans Rotting, manager.

Buddytraject bij de weekendschool

Thema “Recht”

In januari 2017 heeft in de 2 groepen Talentontwikkeling het thema "Recht" plaatsgevonden.
Dit thema is ontwikkeld en uitgevoerd in samenwerking met de rechtbank in Almelo en het Politie Arrestantenteam Twente (PAT).
 

Dag 1: Aan het einde van deze dag weten de kinderen wat het PAT is en hoe ze te werk gaan.

Zondag 15 januari zijn we gestart met het thema “Recht”. We waren deze dag te gast bij het PAT in Borne. Daar is het Politie Arrestantencomplex Twente. Hier kregen we een fantastische rondleiding door het gebouw. We mochten een kijkje nemen in de diverse cellen en op de buitenplaats. Alles werd precies uitgelegd en men liet alles zien, vanaf het moment dat er een arrestant binnenkomt. Ook mochten de kinderen een eigen vingerafdruk laten maken.  Het was een leuke en spannende dag. Al met al een geslaagd begin van het nieuwe thema “Recht”.

 

Dag 2: De kinderen hebben kennis gemaakt met de diverse beroepen binnen het thema “Recht”. De rol van rechter, advocaat en officier van justitie is nader bekeken.

Zondag 22 januari waren we in de Performance Factory, de thuisbasis van de groep uit Enschede. We kregen daar bezoek van de rechter, de advocaat en de officier van justitie. De kinderen hebben kennis gemaakt met verschillende beroepen die vallen onder rechtspraak. Ze moesten nadenken over stellingen en een standpunt in nemen. Ook zijn ze bezig geweest met de voorbereidingen van een rollenspel (casus) voor volgende week, dat plaats zal vinden in de rechtbank in Almelo.

 

Dag 3: De kinderen hebben vandaag ervaren hoe het is om te werken in de rechtbank. Elk kind had een rol deze dag.

Zondag 29 januari was de grote dag. We gingen met de trein naar Almelo. Daar waren we  te gast bij de rechtbank. We kregen een rondleiding en een fantastische bode vertelde met passie over zijn werk. Ook hebben we het rollenspel (casus) nogmaals geoefend, zodat we in de rechtbank zelf goed konden ervaren hoe het is om een van deze beroepen uit te oefenen. Het was extra spannend , omdat de hele tribune vol zat met ouders en verzorgers om naar het rollenspel te komen kijken. Al met al een geweldige en spannende dag.

Thema “Recht”

Sponsoren

Anbi De Stichting Weekendschool "Toppers Op Zondag" in Twente heeft de ANBI-status